سال تولید: ۱۳۹۳
کشور سازنده: ایران
زمان: ۵ دقیقه
پخششده از شبکه افق
شرح پویانمادانش:
این پویانمادانش Knowledge Motion کار را با پرداختن به موضوع اختلاف طبقاتی که به واسطهی عواملی همچون تفاوت در استعداد و توانایی افراد شکل میگیرد آغاز میکند.
میتوان گفت موضوع اختلاف طبقاتی در همیشهی تاریخ و در همهی جوامع به اشکال گوناگونی وجود داشته و هر یک از این جوامع به فراخور ایدئولوژی و نوع الگوی معیشتی حاکم بر خود سعی در برطرف کردن آن دارند. چرا که بالاگرفتن اختلاف طبقاتی در هر جامعه میتواند عامل اصلی شکلگیری بحران در آن جامعه باشد. نمونهی بارز و برجسته این اتفاق که در سالهای اخیر رخ داده، جنبش موسوم به اشغال والاستریت در آمریکاست که شعار اصلی مردم در این جنبش یعنی «ما ۹۹ درصد هستیم[۱]» خود گویای وجود اختلاف طبقاتی عمیق در درون جامعه آمریکا میباشد.
البته این جنبش به آمریکا محدود نشد و به سرعت به سایر کشورهای اروپایی سرایت کرد و مردم اروپا نیز با همین شعار اعتراض خود نسبت به بلعیده شدن حقوقشان توسط عدهای محدود را در خیابانها فریاد میزدند.
جوزف استیگلیتز[۲] برندهی جایزهی نوبل اقتصاد نیز در کتاب خود تحت عنوان هزینهی نابرابری[۳]، از اختلاف طبقاتی به عنوان منفورترین، سختترین و ریشهدارترین عامل نابرابری یاد میکند.
امّا در ادامه، پویانمادانش به این موضوع میپردازد که یکی از ویژگیهای اصلی هر الگوی معیشتی داشتن سازوکاری برای گردش صحیح و عادلانه ثروت در جامعه است و بحرانهای اخیر در این مجموعه از کشورها حکایت از ناکارآمدی الگوهای معیشتی حاکم بر آنها دارد.
درنهایت نیز با روشن کردن چهارچوبهای نهاد زکات، آن را به عنوان یکی از راهکاری الگوی معیشت اسلام برای برونرفت از مشکلات جامعه اعم از اختلاف طبقاتی و نابرابری درآمدی معرفی میکند. اینکه پرداخت زکات و دریافت آن بر چه کسانی واجب است و یا اینکه در عصر کنونی نیز زکات به چه چیزهایی تعلق میگیرد، تا حد زیادی میتواند به روشنتر کردن ابعاد این نهاد کمک کنند.
«برای دریافت ویدیو با کیفیت بالا اینجا کلیک کنید.»
[۱]) We Are 99%
[۲]) Joseph Stiglitz
[۳]) The price of inequality: how today’s divided society endangers our future